Tatz László

Tatz László, festőművész

Tatz László Máriapócson született 1888-ban. Iskoláit Debrecenben és Szatmáron végezte, az érettségit követően pedig másfél évig volt tanárjelölt Budapesten. Gyermekkora óta érdekelte a festészet, ezért 1906-ban beiratkozott a festészeti akadémiára (Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde, majd 1908-tól 1945-ig Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola), ahol Balló Ede festőművész tanítványa volt négy éven keresztül.
A Műcsarnok 1912-es tavaszi tárlatán megpróbálkozott a kiállítással, egyik képével pedig elnyerte a Harkányi-díjat; a téli kiállításon pedig megvették az egyik alkotását a király számára. A kiállításokat követően 1913-ban Párizsba ment, ahol Lucien Simon és Ménard René mellett tanult. Innen pályázott Benczúr mesteriskolájában lévő megüresedett műteremre, melyet meg is nyert.
Kiállításon csak 1916-ban jelenik meg újra, ahol egyik képét a király, másikat pedig a Szépművészeti Múzeum vásárolta meg. Műveivel elismerést vált ki szakmai körökben, 1916-ban a Lipótvárosi Kaszinó és 1918-ban az árkosi Benkő-féle díjjal is kitüntetik. A két forradalom során az ország elhagyására kényszerült és Hollandiába ment, majd hazatérve, 1920 tavaszán kollektív kiállítást rendez, ahol az újabb képei mellett korábbi, díjnyertes alkotásait is megtekinthették. Hatvannyolc olajfestményét és számos rajzát és aquarelljét állították ki a Nemzeti Szalonban.

Az 1920-as évektől kezdve szinte az egész világot bejárta: Hollandiában, Rómában, Amerikában, és a Távol-Keleten is megfordult. Egy magyar újságíró, Kovrig János 1932-ben Kínában, Sámin (Shamian/Shameen) szigetén találkozott Tatz Lászlóval és meglátogatta a műtermében. Ott tartózkodása idején fejezte be a festőművész Szun Jat-szen, kínai köztársasági elnök nagyméretű portréját. Tatz László utolsó ismert festménye a Fiatal kínai szépség, melyet 1937-ben, Sanghajban festett. Haláláról nincsenek feljegyzések, 1937 után hunyt el valamikor. A Magyar Nemzeti Galériában két alkotása látható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről