Táji ételek


Táji ételek, receptek

Káposztás paszulyleves
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (4 adaghoz):
A káposztás babhoz:
- 1,5 kg füstölt sertéshús
- 1 kg savanyú káposzta
- 0,5 kg beáztatott fejtett bab
- 3 l víz
- só, bors ízlés szerint


A rántáshoz:
- 3 csapott evőkanál finomliszt
- 5 evőkanál disznózsír (vagy napraforgóolaj)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 175 g tejföl (a tálaláshoz)


Elkészítés:
A füstölt húst és a babot egy nagy fazékban feltesszük főni. Amikor a bab és a hús egyaránt megpuhult, hozzátesszük a megmosott káposztát. Borsozzuk; só nem feltétlen kell bele, mivel a füstölt hús elég sós ízt adhat az egész ételnek. Az egy fej vöröshagymát összevágjuk, zsíron vagy olajon megpirítjuk. A fokhagymát lereszeljük, hozzáadjuk az előzőekhez. A lisztet belerakjuk, és állandóan kevergetve elkészítjük a rántást. A tűzről lehúzzuk, és beletesszük a pirospaprikát. Amikor kész a rántás, ráöntjük a káposztás paszulyra, egy pár percig forraljuk. Tejföllel tálaljuk.


Krumplilángos
(Forrás: Egyazegyben.com)

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál olaj
- 2 teáskanál só


Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, daraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, jó alaposan lecsöpögtetjük, s még melegen összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, a lisztet, és az olajat. Puha tésztát gyúrunk belőle, és lisztes deszkára borítjuk. Rudat formázunk belőle és körülbelül 1,5 ujjnyi darabokra felvágjuk. Ezeket a korongokat kell kinyújtani – körülbelül akkorára, mint egy palacsinta. Palacsintasütőben sütjük, melyet minden lángos előtt átkenünk olajjal.


Krumplileves
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (3 adaghoz):
A leveshez:
- 400 g burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 2,5 kávéskanál só


A rántáshoz:
- 1 evőkanál finomliszt
- 1,5 evőkanál napraforgó olaj
- 1 kávéskanál fűszerpaprika


Elkészítés:
A burgonyát és a gyökérzöldségeket megpucoljuk, majd egyformán apró darabokra vágjuk (körülbelül fél centis kockákra). Lábasba tesszük, felengedjük körülbelül 1 liter vízzel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és a paradicsomot, majd sóval ízesítjük. Közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön főzzük, és amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák (nagyjából 15-20 perc), berántjuk a levest. (Egy kis edényben a lisztet az olajon világosra pirítjuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát.) Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk. Tálalás előtt a hagymát és a paradicsomot kidobjuk a levesből.


Lapcsánka
(Forrás: Femina)

Hozzávalók:
- 40 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj, só, bors


Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és krumplireszelőn lereszeljük. A fokhagymát szintén meghámozzuk, és végül ezt is belereszeljük a lapcsánkatésztába. Hozzászitáljuk a lisztet, ügyelve az arányokra. Elképzelhető, hogy még a 20 dkg is sok lesz bele, ha viszont nagyon vizes a krumpli, akár többet is felvesz. A tészta akkor jó, ha még kicsit folyós, de azért nem csepeg. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve ha nagyon tömörnek találjuk így az állagát, akkor egy kis tejjel vagy tejföllel fellazíthatjuk. Végül forró olajban kisütjük.


Málé
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (6 adaghoz):
- 30 dkg kukoricaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl napraforgó olaj
- 25 dkg cukor
- 2 dl tej
- 3 db tojás


Elkészítés:
A lisztet a sütőporral átszitáljuk, így könnyebb lesz a tésztája. A cukrot, a tojást, és a tejet kézi robottal kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat. (Az olaj modern, mert régen 15 dkg mangalica zsírt tettek a süteménybe.) Ezt követően a lisztet adagolva csomómentesre kikeverjük. A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük, és beleöntjük a masszát. A tetejét kicsit kristálycukorral meghintjük. Az előmelegített sütőbe tesszük, és aranysárgára sütjük. Amikor a tepsiben kihűlt, felszeleteljük körülbelül 5 × 5 cm-es darabokra. Lekvárral tálaljuk (bármilyen lekvár finom hozzá).


Nudli
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók:
A burgonyás tésztához:
- 1 kg burgonya
- 35 g (olvasztott) vaj
- 20 dkg finomliszt
- 1 evőkanál búzadara
- 1 db tojás
- 1 csipet só

A pirított zsemlemorzsához
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 4 evőkanál napraforgó olaj

A tálaláshoz
- sárgabaracklekvár


Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd a héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót, a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle, amelyeket négy-négy részre osztjuk és mindegyikből külön-külön körülbelül 10 mm átmérőjű hengert sodrunk. Az így kapott tésztakígyókat 2 centiméterenként elvágjuk, majd a kis tésztahengereket két tenyerünk közé fogva (azokat összedörzsölve) nudlivá formáljuk. Forró, sós vízben több adagban kifőzzük a nudlikat. Akkor lesz kész, amikor feljönnek a víz tetejére. Kivesszük a lábasból, folyó víz alatt lemossuk, lecsepegtetjük és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Felmelegített házi sárgabarack lekvárral kínáljuk.


Nyírségi gombócleves
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (4 adaghoz):
A leveshez:
- 40 dkg borjúhús (apróhús)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 5 dkg karalábé
- 5 dkg zeller
- 5 dkg zöldborsó (konzerv)
- 10 dkg karfiol (tisztított)
- 10 dkg csiperkegomba
- só, bors, ételízesítő ízlés szerint
- 4 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 2 db tojássárgája
- 0,5 csokor petrezselyem
- 5 dkg citrom
- 2,5 l víz

A burgonyagombóchoz:
- 30 dkg burgonya
-1 db házi tojás
- 7 dkg finomliszt
- 0,5 csokor petrezselyem
- bors ízlés szerint


Elkészítés:
Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk: Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük – kevergetjük közben. Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elfőni (azért kevés vízben kell csak főzni). Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 evőkanál liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.
Elkészítjük a burgonyagombócot: A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható, a szilvásgombóc/nudli tésztájával megegyező keménységű masszát kapjunk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk. Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére. Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, ízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.


Sárgatúró
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók:
- 0,5 l tej
- 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás)
- 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 evőkanál vaníliás cukor (ízlés szerint)
- 1 csipet só


Elkészítés:
A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzön folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk.


Szabolcsi töltött káposzta
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (6 adaghoz):
- 1,7 kg káposzta (2 db kis fej)
- 80 dkg darált sertéshús
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg rizs (három marék)
- só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- 1 csokor kapor
- 1 db tojás
- 20 dkg sűrített paradicsom
- 1 db leveskocka (ízlés szerint)
- 5 dkg mangalica zsír
- tejföl (tálaláshoz)


Elkészítés:
Egy fazékban vizet forralunk, belerakjuk a káposztákat, és megabáljuk, egyesével leszedjük a szükséges mennyiségű leveleket. A többit vékony csíkokra szeleteljük. Egy nagy fazékban megdinszteljük az egyik fej finomra vágott hagymát, 5 dkg kockára vágott szalonnával. Ha kész, a tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, rádobjuk a felszeletelt káposztát, és átforgatjuk. A másik fej hagymát szintén megdinszteljük a zúzott fokhagymával együtt, majd pirospaprikával megszórjuk, és a darált hússal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, rizst (gyors rizs is lehet), a 10 dkg darált szalonnát, sózzuk, borsozzuk, de a sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós. Az apró leveleket megtöltjük, és a káposzta tetejére rakosgatjuk. A sűrített paradicsomot felhígítjuk annyi vízzel, hogy az jól ellepje majd a káposztát, és felöntjük vele. Hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet és a finomra vágott kaprot. Lefedve lassú tűzön készre főzzük, mire megfő, elpárolog a leve, de azért egy kicsi maradjon rajta, ne legyen teljesen száraz. Tejföllel tálaljuk.


Szilvalekváros derelye
(Forrás: Mindmegette.hu)

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- kb. 1,5-2 dl víz
- só
- kemény szilvalekvár
- 4 evőkanál olaj
- kb. 20 dkg zsemlemorzsa
- porcukor, őrölt fahéj (tálaláshoz)


Elkészítés:
A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk kezünkkel, beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, majd körülbelül 15 percig pihentetjük. Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.) A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát körülbelül 3-4 centiméterenként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.
Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztagombóccal is így járunk el.
Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.


Szilvalekváros hájas tészta
(Forrás: Ketkes.com)

Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej csipetnyi só
- 40 dkg sertésháj
- 2 evőkanál ecet
- szilvalekvár


Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A kétféle lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a sót is és összegyúrjuk a tésztát. Konyhatörlővel letakarjuk és egy órán át pihentetjük. A hájat közben megtisztítjuk, az ecettel kikeverjük, lágy állagúnak kell lennie. Mikor a tészta megkelt, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és átkenjük a hájjal, majd kétszer hajtjuk. Újra megkenjük, és újra kétszer hajtjuk, majd vékonyra nyújtjuk. Ízlés szerinti méretű kockákat vágunk belőle és megkenjük a lekvárral, félbehajtva, kivajazott tepsibe tesszük és aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Sztrapacska
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (4 adaghoz):
A főzővízbe:
- 4 teáskanál só
- 2 evőkanál napraforgó olaj

A tésztához:
- 1 kg burgonya
- 35 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 20 dkg juhtúró
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 evőkanál napraforgó olaj

A tetejére:
- 2 dl tejföl

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, és nyersen finomra reszeljük. (Erre a célra legjobb a speciális, műanyagból készült, krumpli-, illetve hagymareszelő.) A krumplit elkeverjük a liszttel, a tojással és 1 teáskanál sóval. Kicsit sűrűbb nokedlitészta állagú legyen a massza. Ha nagyon lédús lenne a krumpli, még egy kicsi liszttel sűríthetjük az egyveleget. Egy nagy fazékban felteszünk forrni körülbelül 4 liter vizet, amibe 4 teáskanál sót és 2 evőkanál olajat teszünk. Míg a víz felforr, felkockázzuk a szalonnát, hozzáöntünk 1 evőkanál olajat és ropogósra sütjük. A krumplis nokedlitésztát több részletben, vagdalódeszkáról éles késsel a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A szokásosnál egy kicsit nagyobb nokedlik legyenek. Körülbelül 1 cm-es csíkból 1,5 cm-es darabokat szaggassunk. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, szűrővel, vagy szűrőlapáttal egy jénai tálba szedjük. Egy kis szalonnazsírral meglocsoljuk, rászórunk egy kevés szalonnapörcöt, rámorzsolunk egy adag juhtúrót. Jöhet a következő adag kifőzése. Egy-egy adag körülbelül 8-10 perc alatt fő ki. Amikor az összes galuskát kifőztük, a sztrapacskát előmelegített sütőben 200 C °-on átforrósítjuk nagyjából 10 perc alatt, éppen csak addig, amíg a juhtúró kicsit megolvad rajta. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.


Toros káposzta
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg sertéscomb
- 80 dkg savanyú káposzta
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- köménymag ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- borsikafű ízlés szerint

Elkészítés:

A zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a kockára vagdosott húst. Pároljuk mérsékelt lángon. Befűszerezzük (kivéve a borsikafüvet, mert azt a végén adjuk hozzá). A fokhagymát is belenyomjuk. Néha megkeverjük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a káposztát (ügyelve arra, ha nagyon savanyú, egyszer mossuk ki). Jól átforgatjuk a hússal. Kevés vizet hozzáöntve, lefedve, néha megkeverve, még kis vízzel pótolva készre főzzük. A borsikafüvet akkor adjuk hozzá, amikor majdnem kész. Tejföllel, friss rozsos kenyérrel tálaljuk.


Töltelék
(Forrás: NOSALTY)

Hozzávalók:
- 4 db zsemle (szikkadt)
- 4 db tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db leveskocka
- bors, petrezselyem ízlés szerint
- 1 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

A zsemléket vízbe áztatjuk. Amikor jól megpuhult, kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Beleütjük a tojásokat, majd ízlés szerint borsozzuk. Ezután egy lábasban a kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd beleteszünk egy húsleveskockát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha elkészült, hozzákeverjük a zsemlékhez, ezután alaposan összekeverjük. Picit megkóstoljuk, hogy elég sós és borsos-e. Végül 2 „uzsizacskóba” elosztjuk, és egy hengert formálunk belőle és a zacskóval együtt a húslevesbe tesszük. Ha megfőtt (egy kicsit kemény lett), kivesszük a levesből, és a zacskóból egy tányérra borítjuk, szeleteljük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről