Római katolikus templom

Római katolikus templom

Elérhetőség: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 2.
Levelezési cím: Római Katolikus Plébánia Hivatal, 4327 Pócspetri, Iskola u. 21.
Templomlátogatás előzetes bejelentése: Plébánia Hivatal Pócspetri, Tel/fax: (42) 385-729

Nyitva tartás szentmisék idején:
Vasárnap és ünnepeken délelőtt 9.15-kor; Pénteken 15 órakor (nyáron 16 órakor)
Előzetes bejelentésre bármikor megtekinthető a templom (Nyáron, napközben a ráccsal elzárt főajtón át is megtekinthető).
Védőszentje: Szeplőtelen Szűz Mária
Templombúcsú ünnepe: december 8.

A máriapócsi római katolikus templom (a kistemplom) a város legrégebbi műemléképülete.
Gótikus eredetű, sokszögű záródással ellátott, keleti fekvésű téglatemplom. Gótikus eredetre utalnak a szentély támpillérei, déli csúcsíves ablakai, valamint a torony nyugati elfalazott ablakai, melyek kialakítása 14. század első felére tehetőek. A templom hajójának déli falán található az úgynevezett Köpenyes Mária freskótöredék a XV. századból: főpapok, királyok, férfiak, nők, és gyermekek folyamodnak Máriához. Ez a töredékeiben is megható kép beszédes bizonysága a máriapócsi nép ősi Mária-tiszteletének. A templom új, liturgikus terének liturgikus felszerelését az 1980-as években Kocsis József tervei alapján a település kiváló fafaragó mestere, Juhász Mihály készítette el. A templomhajó déli falán található a vászonra festett, 150×94 cm-es Madonna-kegykép, latin idézetekkel, barokk keretben, olajkép. A szentély diadalívén egy 74×55 cm-es olajfestmény látható: Mária a szentekkel.
A toronyban két harang lakik egy 1845-ben öntött 80 kg-os, és egy 1925-ben öntött 40 kg-os. A hófehér templombelső a Szűzanya szeplőtelen tisztaságát sugallja. A templom külső felújítása 1990-ben, a Szentatya máriapócsi látogatása előtt történt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről