Palóczy Timea

Palóczy Timea

Édesanyja, Palóczy Lajosné munkája révén került Máriapócsra. Családjában mindig központi szerepet játszott a kultúra, a nevelés és az oktatás. Szülei már kisgyermek korában megismertették vele a zene és az irodalom szépségeit. Korán elmélyült benne a könyvek szeretete, szívesen olvasott meséket, történeteket a saját szórakoztatására, rokonai, játszó-társai örömére. Az általános iskolát Nyírbogáton végezte: tanítói, tanárai szakmai elhivatottsága, példamutatása is a pedagógusi pálya felé terelte. Az általános iskolát követően a Budai Nagy Antal Óvónői Szakközépiskolában tanult, ahol óvodapedagógusként és napközis nevelőként érettségizett. Egy évet a Pócspetri Általános Iskolában dolgozott képesítés nélküli nevelőként, majd sikeresen felvételizett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító szakára. A tanítói képesítéssel egy időben angol speciálkollégiumon is részt vett, majd tagja lett a máriapócsi általános iskola – ma Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – nevelőtestületének. A tanítás mellett – szintén Nyíregyházán – diplomázott magyar nyelv és irodalom szakos tanárként.
Alapító tagja volt Máriapócson a Görögkatolikus Egyház által létrehozott énekkarnak – amely a helyi közösség minden jelentős eseményén képviseltette magát –, valamint a Máriapócsi Gyermekekért Alapítványnak, emellett tagja a Vigyázzunk Egymásra Egyesületnek.

Továbbra is fontos számára az oktatás, a nevelés, az írás, a településről való tudósítás, s az, hogy Máriapócson élhet.

Szabadidejében szívesen foglalkozik publicisztikával és novellaírással. Az iskola, a település fontos eseményeiről rendszeresen tudósít megyei és országos lapokban. Eddig 300 cikke jelent meg. Háborústörténet című írása bekerült a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete által 2012-ben kiadott Életmesék novelláskötetbe, melynek hátsó borítóján olvasható ajánlója egy tőle származó idézettel kezdődik. Kovács István máriapócsi költő 2014-es Búcsúzó rózsalevél című kötetét lektorálta, valamint a köszöntőjét is ő írta. Pócsi Éva – Tamás Lászlóné felkérésére a Pócsi Füzetek sorozat második, Drága Édesanyám című kiadványának ajánlóját is ő írta.

- // -

Palóczy Timea: Fejet hajtottak a hősök előtt a különleges órán

Rendhagyó történelem- és irodalomórát, valamint emlékkoncertet rendeztek a napokban Máriapócson, a Hungaricum Vendégházban.
– A programot rendező Máriapócsi Ifjúsági Egyesület és az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub fontosnak tartja a magyar hagyományok ápolását, bemutatását és a megismertetését mások számára – mondta el köszöntőjében Kovács János, az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke.
A délutánt Dr. Lazók Attila, az ifjúsági egyesület elnöke nyitotta meg.

Az előadásra szívesen érkezett Csoma Zoltán nyírkátai református lelkipásztor, akit a hívek egy része is elkísért, Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere, Tamás György Pócspetri település polgármestere, Dr. Tóth Árpád Baktalórántháza város jegyzője és Tóth Zoltán a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület elnöke Nyírvasváriból.
A vendégek meghallgathatták az Isonzói harcok, a román hadsereg erdélyi betörése címmel Dr. Báthori Gábor hadtörténész, főmuzeológus, főiskolai docens érdekes ismertetését, valamint megnézhették Bonyhai László szakértő I. világháborús katonai felszereléseket, fegyvereket bemutató tárlatát.

A szünetben a házigazdák ízelítőt adtak a magyar vendégszeretetből, teával, forralt borral, pogácsával és lila hagymás zsíros kenyérrel kínálták a jelenlévőket.
Az Iránytű Klub-zenekar a „Születtem Magyarországon” emlékkoncerttel tisztelgett a világháborúk elesett katonái előtt, és egyben fejet hajtott a mindig mindent túlélő, a hazához, a szülőföldhöz makacsul ragaszkodó, egyszerű hétköznapi emberek előtt a mindkét világháborút, s a fogolytáborok poklát megjárt Mándi József máriapócsi gazdálkodó élettörténetén keresztül.
Palóczy Timea - MÁRIAPÓCS


Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről