Juhász Mihály

Juhász Mihály, fafaragó iparművész

Juhász Mihály Máriapócson született 1919-ben egy tizenegy gyermekes család ötödik gyerekeként. Fafaragó dinasztiának volt a leszármazottja: dédapja, nagyapja és édesapja, Juhász János is (díszítő) asztalosként dolgozott.
Édesapjának már gyerekkorában is sokat segített: használati tárgyakat, templomi díszeket, szószékeket, oltárokat készítettek. A máriapócsi bazilika oltárát is közösen alkották meg. Az épületasztalos és bútorasztalos segédvizsgákat Nyírbátorban tette le. A második világháború után az államigazgatásban helyezkedett el, mellette szakmáját csak hobbiból űzte – nyugdíjba vonulását követően tért vissza intenzíven a fafaragáshoz.
Az általa készített híres „Máriapócsi kocsit” az 1980-as évek nevesebb fogathajtó versenyein mutatták be, többek között Máriapócson, Szilvásváradon és Hortobágyon is. „Életem a fa” címmel rendeztek kiállítást az alkotásaiból Máriapócson, a Hungaricum Vendégházban 2004-ben, melynek megnyitóján az akkor 85 éves fafaragó művész is részt vett. Alkotásai többek között templomokban, környező üzemekben, baráti és családi házakban találhatóak. Számos munkája kapcsolódik a máriapócsi kegytemplomhoz, görögkatolikus és más egyházakhoz: evangéliumi olvasóállvány, harangláb, fő- és mellékoltár, szószék, püspöki címerek, stb. Utolsó templomi alkotása a nyírbátori római katolikus templom főoltára. A fafaragó művész 2008-ban, 89 éves korában hunyt el.  

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről