Fodorinda Néptánc Együttes

Fodorinda Néptánc Együttes

A Fodorinda Néptánc Együttes 1996-ben léptett először színpadra Máriapócson a Nagy Éva pedagógus által összeállított koreográfiával. A nyírbátori néptáncosok irányításával indult ez a kezdeményezés, amely azóta a település lakossága által közkedvelt elfoglaltság lett.

Nemcsak táncukkal, hanem népzenei ismeretükkel is segítik a település népművészeti hagyományait, hiszen egy-egy művész kiállításának megnyitójához nélkülözhetetlen lett az asszonyaik és lányaik által előadott népdalcsokrok. Az évek óta működő csoport tagjai folyamatosan fiatalodnak, hiszen a táncos lábú anyákkal eljáró csemeték népdalokat harsognak, lépéseket sajátítanak el, és a beszélni még nem tudó kicsinyek is ezt mondják: „Tá-tá-ti-ti-tá!”. Fellépéseik előtt hetente több alkalommal, óriási alázattal dolgoznak, miközben hajtja őket a közösséghez való tartozás, a táncban való gyönyörködtetés, a többszólamú népdalok varázsa, s a felismerés, hogy régen milyen szépen élhettek nagyszüleik. Számos rendezvényen felléptek már táncaikkal és dalcsokraikkal, repertoárjuk: Szatmári táncok, verbunk, palóc karikázó, dunántúli ugrós, körcsárdás, zempléni karikázó. A Fodorinda Néptánc Együttes tagjai évről évre bővülnek, főként asszonyokból, lányokból állnak.

A Fodorinda Táncház foglalkozások szakmai programja 2013 óta tart. A program célja olyan közművelődési tevékenység folytatása a településen, amely évek óta működik, és célja a hagyományok élesztése. A program segítségével igyekeznek – a közösség összekovácsolásával – a kisváros falusi értékeit megtartani és bemutatni. A Fodorinda Néptánc Együttes tagjai felnőtt és gyermek középiskolás korú lakosság. Programjuk segítségével több korosztály összefogása jelent meg Máriapócson. A heti egy alkalmas néptánc-ének foglalkozások mellett minden hónap első hétvégéjén tartják a Táncház foglalkozásokat. A táncoktatást Antal Roland, Népművészet Ifjú Mestere-díjas, Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Táncművészeti Főiskola óraadó tanára végzi, a nagykállói Bürkös Zenekar vezetésével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről