Civil szervezetek

Alapítvány a Máriapócsi Óvoda Gyermekeiért

Elnöke: Hajdú Mihályné
Alapítás éve: 2007
Székhelye: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 12.
Számlaszáma: 68200059-10000551
Adószáma: 18814451-1-15


Az alapítványt Borsi József, máriapócsi születésű vállalkozó hozta létre 2007-ben, elnöke pedig Hajdú Mihályné. Az alapítvány célja a 3-7 éves gyermekek társadalmi gyakorlatra való általános felkészítése; az óvodába járó gyermekek zökkenőmentes iskolára való előkészítése; a teljes gyermeki személyiség fejlesztése; az életre való felkészítés; differenciált fejlesztéssel az egyéni képességek fejlesztése; testi fejlődésük elősegítése és az egészséges életmódra nevelés; a tehetséggondozás, a felzárkóztatás lehetőségének megteremtése; új, magas színvonalú szemléltető és képességfejlesztő eszközök beszerzése; valamint az óvodában dolgozó óvodapedagógusok szakmai képzésének és továbbképzésének elősegítése, tanulmányutak szervezése és finanszírozása. Olyan pályázatokat igyekeznek meghirdetni, amelyek magas színvonalú pályamunkák, tanulmányok, cikkek, előadások készítését és tartását segítik elő. Minden olyan tevékenységben próbálnak közreműködni, amely segíti az óvónők eredményes, magas szintű oktató-nevelő munkáját a gyermekek fejlődése és egészséges életmódra nevelése érdekében.


Borostyán Klub
(Daganatos Betegek Klubja)


Elnöke: Farkas Árpádné
Vezetőségi tagok: Fibi Gyuláné, Papp Gáborné
Alapítás éve: 2013
Hitvallásuk: A szeretet ereje a legnagyobb hatalom!


A klub 2013 februárjában indult 22 fővel, jelenleg pedig 16 taggal működik. Elsősorban a daganatos betegségben szenvedők megsegítésére alakultak meg, ma már azonban más problémákkal küzdők is a klub tagjai. Céljuk, hogy a szeretet erejével, az összetartással segítsék és gyógyítsák egymást. Havonta tartanak összejöveteleket, ahol finom sütemények mellett sokat beszélgetnek, megosztják egymással tapasztalataikat, egészségügyi előadásokat hallgatnak meg. A komolyabb témák, fájdalmas gondok kibeszélése mellett jókat nevetnek együtt, így segítik egymást átvészelni a nehéz pillanatokat. A tagok 2013-ban részt vettek egy pszichológus által tartott Simonton relaxációs tréningen, amely lelkileg nyújt segítséget a betegségek legyőzéséhez. Előadás keretében megismerték az ILZSU étrend-kiegészítőt, melynek immunerősítő és hajnövekedés-serkentő hatása van. Tevékenységükért 2015-ben Önkormányzati Díszoklevélben részesültek.


Máriapócsért Alapítvány

Elnöke: a mindenkori polgármester
A kuratórium tagjai: a mindenkori önkormányzati képviselő-testület
Alapítás éve: 1990
Székhelye: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 1.
Adószáma: 18797954-1-15


A Máriapócsért Alapítványt 1990. augusztus elsején hozta létre Tárbály István volt máriapócsi lakos. Az alapítvány célja, hogy segítse a település mint vallási zarándokhely szellemi, kulturális, gazdasági és határon túli együttműködéseit, a partnerkapcsolatok kialakítását. A hagyományok ápolását és a kultúra terjesztését szem előtt tartva valósítanak meg csereprogramokat olyan határon túli testvértelepülésekkel, mint Csíkpálfalva (románul: Pauleni-Ciuc), Hajagos (szlovákul: Klokočov), Máriakép (németül: Maria Bild), Mezőfény (románul: Foieni), vagy Mezőgecse (ukránul: Геча – Gecsa).
Több nagyobb rendezvényt is megvalósítottak, illetve civil szervezeteknek is segítettek az eseményeik szervezésében. Emellett a helyi lakosság és civil szféra tájékoztatására megjelentették a Pócsi Újságot.
Az alapítvány alapszabályában meghatározott legfontosabb célok és feladatok közé tartozik Máriapócs szellemi fejlődésének elősegítése; kulturális és társadalmi hagyományainak, néprajzának megismerése, feltárása, ápolása és terjesztése; a közösségi szellem erősítése, közösségi programok szervezése; valamint a határon túli együttműködés, partnerkapcsolatok és testvérvárosi kapcsolatok kialakítása.
Rendezvényeiken a környező települések, valamint testvér- és partnertelepülések művészeti csoportjai is fellépnek. Az alapítvány révén több nagy rendezvényt, együttműködést, látogatást valósítottak meg az évek során. Az ünnepségeiket igyekeznek méltóképpen megtartani hazai és határon túli szervezetek és fellépők bevonásával, illetve lehetőséget adnak a helyi civil szervezetek és a környékbeli hagyományőrző civil szervezetek szokásainak bemutatására, emellett pedig a máriapócsi hagyományok határon-túli településekkel való megismertetését is fontosnak tartják.
Máriapócs Város Önkormányzata kezdeményezésével az Észak-alföldi régióban konzorcium jött létre azon önkormányzatok összefogásával, amelyek felismerték, hogy a Zarándok Út a vallási turizmus húzóprojektje lehet a közép-európai térségben.
Az alapítvány az önkormányzattal, a görögkatolikus egyházzal, illetve az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klubbal együttműködve 2011-ben szervezett meg egy háromnapos nemzetközi találkozót a Máriapócsot Csíksomlyóval és Mariazellel összekötő Mária Út zarándokútvonal menti településvezetők számára. A konferencián több, mint hetven önkormányzat képviseltette magát, valamint turisztikával, zarándokúttal foglalkozó szakmai és civil szervezetek munkatársai mellett államtitkárok és a parlament alelnöke is ellátogatott a rendezvényre. Az alapítvány ezzel is hozzájárult a zarándokút létrehozásához, működtetéséhez, illetve népszerűsítéséhez.


Máriapócsi Gyermekekért Alapítvány

Elnöke: Páldi Orsolya
Alapítás éve: 1999
Székhelye: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 10.
Számlaszáma: 68200059-10503645
Adószáma: 18803932-1-15
Létrehozója: a helyi általános iskola akkori dolgozói, tanárai


Az alapítványt 1999. december 21-én hozták létre a helyi általános iskola akkori dolgozói és tanárai. Az akkori kuratórium elnöke Nagy György volt, a tagok pedig Balázs Csabáné, Farkas Jánosné, Hajasné Barsy Ildikó és Kerecseny Erzsébet voltak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felé 2011-ben változást jelentettek be: kérték az alapító okirat módosítását, kijelölték az alapítóktól független képviselőszervét, és kérvényezték ezen változások nyilvántartásba vételét. Ezt követően a kuratórium elnöke Páldi Orsolya lett, a tagok pedig Ács Enikő, Dávida Edina, Kerecseny Erzsébet és Szkiba Enikő lettek. Az alapítvány célja a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevelő-oktató munkájának támogatása, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a gyermek- és ifjúsági érdekképviselet. Fontosnak tartják megfelelő módon kihasználni a pályázati lehetőségeket, és igyekeznek nyomon követni azokat. Rendszeresen, lehetőségeikhez mérten támogatják az iskola hagyományos rendezvényeit, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a megszokott, színvonalas műsorokkal, eseményekkel tudják elkápráztatni a tanulók a szüleiket, diáktársaikat, valamint Máriapócs lakosságát. Az alapítvány tulajdonában áll egy gyönyörű Zemplén megyei faluban, Pusztafalun található ház, melyre kiemelt figyelmet fordítanak. A szlovák-magyar határ mentén fekvő településen és környékén található túraútvonalak és tanösvények kiváló lehetőséget biztosítanak az általános iskolások táboroztatására.


Máriapócsi Horgász Egyesület

Elnöke: Tóth Árpád
Alapítás éve: 2006
Adószáma: 18817636-1-15


Az egyesület 2006-ban jött létre azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy horgásztavakat üzemeltessen. A Máriapócsi Horgász Egyesület ettől az időszaktól üzemeltetője a máriapócsi Szabadidő Parkban található horgász tavaknak. A park közel hat hektáros területén belül található három horgásztó (teljes vízfelületük 2,4 hektár), melyeket évről-évre jelentős mennyiségű hallal telepít be az egyesület.
Az alapszabályban számos feladat elvégzését rögzítették, melyek döntően a horgászattal összefüggésben álló rendezvények, programok megszervezéséből tevődnek össze, de a módosított alapszabály már tevékenységi körébe emelte az egyesületnek a környezetvédelem hangsúlyozásának fontosságát és a környezetvédelemre való törekvést is. Az egyesület 2007-ben új programokat hirdetett meg, melyeket azóta is megrendeznek minden évben: egy hónapos harcsafogó horgászverseny, csukafogó horgászverseny (az elhunyt horgásztársak emlékére), Horgásztábor, évzáró rendezvény, valamint ekkor vezették be a környezetvédelmi napokat is.
A környezetvédelemért zajló tevékenységekért két alkalommal is elismerésben részesült az egyesület. A 2007. évi munkáért Elismerő oklevelet vehettek át a Magyar Országos Horgász Szövetségtől (MOHOSZ), illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól. A 2008. évi munkáért az egyesület megkapta a „Tiszta víz, rendezett vízpart” címet, melyet abban az évben országos szinten csupán hat horgász egyesület tudhatott magáénak.
A Máriapócsi Horgász Egyesület kiemelt fontosságúnak tartja a horgászati lehetőségek megfelelő szinten való biztosítása mellett egy olyan Szabadidő Park kialakítását, amely méltó környezetet biztosít az odalátogatóknak, a pihenni és kikapcsolódni vágyóknak egyaránt. Fontos célként tűzte ki a tagság a gyerekek környezetvédelemre való nevelését, és a közösségi élet népszerűsítését. Az egyesület nem egy átlagos feladattal küzd meg minden nap, de a helyszín, a horgásztavak környéke sem egy átlagos terület.
Az egyesület a megalakulása óta törekszik a terület fejlesztésére, melyben nagy segítséget nyújt Máriapócs Város Önkormányzatának támogatása, az egyesületi tagok és az önkéntesek munkája, valamint a különböző pályázati lehetőségek.


Máriapócsi Ifjúsági Egyesület

Elnöke: dr. Lazók Attila
Alapítás éve: 2005
Székhelye: 4326 Máriapócs, Bogáti út 25.
Számlaszáma: 68200059-10000472
Adószáma: 18813443-1-15


Az egyesület hivatalosan 2005 márciusa óta létezik, ugyanis ekkor vált jogerőssé a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság nyilvántartásba vételére vonatkozó végzése. Gyakorlatilag azonban több, mint tizenöt éve működik, és a korábban megszűnt Máriapócsi Teleházban működő „Teleházas-klubból" nőtte ki magát. Egyesületük húszfőnyi, 18-30 éves fiatalból áll, elnöke dr. Lazók Attila, alelnöke pedig Linzenbold Gábor. Elsősorban sport- és szabadidős, számítástechnikai, illetve kulturális programokat kínálnak tagjaiknak és az érdeklődőknek.
Az egyesület alapszabályában megfogalmazott célok között szerepel a máriapócsi fiatalok szellemi fejlődésének elősegítése; az internet, a számítástechnika és régiónk értékeinek megismertetése; a közösségi szellem erősítése; az egészséges életmódra való nevelés, a környezetvédelem, az érdek- és jogvédelem; a település fejlesztésében való aktív közreműködés; a kutatási tevékenység; a nemzetközi kulturális, baráti és cserekapcsolatok ápolása; az ismeretterjesztés, a történelem megismertetése a fiatalokkal, illetve a hagyományőrzés.
A civil szervezet segítséget kíván nyújtani abban, hogy a fiatalok az idejüket értelmes dolgokkal töltsék; olyan programokat szerveznek, amelyek valóban örömet szereznek számukra. Feladatuknak tartják, hogy bővítsék ismereteiket, tágabb képet kapjanak a világról, és egy összetartó kis közösséget hozzanak létre. Céljaik megvalósításához a csekély összegű tagdíjat kiegészítvén Máriapócs Város Önkormányzata nyújt anyagi támogatást, melyet pályázati forrásokból igyekszenek kiegészíteni.


Máriapócsi Labdarúgó Sportklub

Elnök: Porcelán György
Alapítás éve: 1991
Székhely: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 1.
Sportpálya címe: 4326 Máriapócs, Kossuth u. 26.


A labdarúgó sport klub kb. tíz éves szünet, kihagyás után 1991-ben alakult újjá. Nagy eredmény, hogy sikerült megépíteni a megyei labdarúgó sportéletben is méltán elismert, kiemelkedő színvonalú sportlétesítményt, a világítással rendelkező, kitűnő talajú labdarúgó pályát. Sajnos a csapatépítés már nem járt ilyen sikerrel, mert a labdarúgó csapat évekig a Városkörzeti Labdarúgó Bajnokság középmezőnyében foglalt helyet. Majd 1997-ben még az idáig soha meg nem történő lehetőség adódott a klub életében, a csapat indulhatott a megyei bajnokságon, ahol azonban nem sikerült megkapaszkodni, a magasabb követelményeknek megfelelni. A kiesést követően az újjászerveződő egyesület, illetve annak a vezetősége hosszú távú szakmai koncepciót fogalmazott meg, melynek a lényege, hogy elsősorban az utánpótlásra támaszkodva, a máriapócsi fiataloknak játéklehetőséget biztosítva, a saját nevelésű játékosokra alapozva kíván eredményeket elérni.


Máriapócsi Nyugdíjas Egyesület

Elnök: Vona Péterné
Alapítás éve: 2003
Székhelye: 4326 Máriapócs, Báthory út 25.
Adószáma: 18815414-1-15


A nyugdíjasok körének jogelődjét kb. 20 évvel ezelőtt alapította egy pócsi nyugdíjas fafaragó művész, Juhász Mihály. Máriapócsi Nyugdíjas Egyesület néven 2003-ban alakult hivatalos civil szervezetté, és azóta működik töretlenül. Tagjaink létszáma évről évre változik, a sokféle életkorból való összetétel miatt tagjaik segíteni tudják egymást. Az egyesület az időskorúak segítését tűzte ki célul, ennek érdekében a szociális és egészségügyi ellátásokkal támogatják társaikat. Igyekeznek a szabadidő hasznos eltöltése és a digitális írástudás megszerzése érdekében programokat, tanfolyamokat szervezni. Az idős korosztálynak is lehetőséget kell adni, hogy maguk választhassák meg az életmódjukat, ami a legtöbb esetben az otthonukban való élethez történő ragaszkodást jelenti. A településen két idősotthon működik, melyeknek lakói között is tevékenykednek. Külön figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre, tevékenységünket rájuk is kiterjesztik. Vendégként gyakran hívnak más nyugdíjas klubokat, emellett a helyi közélet motorjaiként részt vesznek a település rendezvényein, valamint családias jellegű eseményeken, ahol ők vállalják például a régi tájételek készítését.
A tagság anyagi-szociális helyzetének alakulását rendszeresen figyelemmel kísérik, melynek keretében szükség esetén kezdeményezik a méltányossági alapon egyszeri nyugdíjemelést, valamint a segélyezési eljárást a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál, a helyi önkormányzatoknál vagy egyéb karitatív szervezeteknél. A tagság informálása esetében rendszeres tájékoztatót tartanak a nyugdíjasokat érintő jogszabályokról, eseményekről, melynek érdekében szakembereket hívnak meg előadások megtartására. Az egészség megőrzése és az idősek életvitelének alakítása érdekében orvosi, egészségügyi, életmódbeli ismereteket nyújtatnak, szakemberek közreműködésével. A tagság kellemes és hasznos szabadidejének eltöltése érdekében kirándulásokat, országjárást, kedvezményes üdültetést, szórakoztató összejöveteleket szerveznek. Megszervezik a nyugdíjasok részvételét és bekapcsolódását a település társadalmi eseményeibe, ünnepeibe. Kulturális és köztevékenység megszervezésével segíti a hagyományok őrzését, ápolását és átadását.


Máriapócsi Polgárőr Egyesület

Elnöke: Lőrincz Péter
Alapítás éve: 2003
Székhelye: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 1.


A Máriapócsi Polgárőrség 2003. augusztus 25-én alakult meg 25 fő aktív, tenni akaró taggal. Feladatként vállalták Máriapócs közigazgatási területén a bűn-, és balesetmegelőzési, az ifjúság- és az idősvédelmi, valamint a közbiztonság érdekében, és a szubjektív biztonságérzet növelésének fokozásában végzett önkéntes tevékenység kifejtését. Együttműködnek a helyi rendőri szerv vezetőjével és munkatársaival, továbbá a lakosság és a bűnüldöző szervek közötti bizalom erősítésében is közreműködnek. A polgárőr szolgálatokat a megalakulásukat követően, eleinte saját gépkocsijukkal látták el a tagok. A tevékenységük elismerése folytán egy LADA típusú, majd 2007-től egy Suzuki Wagon R gépkocsival óvják és védelmezik a település lakóinak nyugalmát, és az ide érkező zarándokok zavartalan időtöltését. Használatba vétel előtt a helyi szokás szerint egyházi megszenteléssel indult útjára a „Nemzeti zarándokhelyet” védelmező szolgálati gépjármű. Az alakulás óta minden hétvégén, a hétköznapokon pedig alkalomszerűen, a város rendezvényein, továbbá a rendkívüli események idején, illetve Pócspetriben is teljesítenek szolgálatot. Mozgó járőr, illetve figyelő, továbbá forgalomirányító, rendezvény és helyszínbiztosító tevékenységet végeznek. A Polgárőrség a civil szervezetek közül abban speciális, hogy a civil kezdeményezésű bűnmegelőző tevékenységet az egyesület tagsága szabadidejében, díjazás nélkül, a lakosság biztonságérzetének javítása, illetve a köznyugalom fenntartása érdekében teszi. A jogsértések ellen fellépve, az ilyen jellegű cselekményeket elkövető személyekkel szemben nyílt konfrontációt, továbbá a hivatalos eljárások miatti kötelezettségeket (beidézés, tanúvallomás, szembesítés) is felvállalva, szolgáltató jellegű – törvényileg elismert és védett – tevékenységével látja el. A Polgárőrség sikerének alapja az a sajátossága, hogy az egyesület tagjai abból a közösségből kerülnek ki, ahol az önkéntes szolgálatukat teljesítik. Az egyesületi tagság visszatükrözi a lakosság társadalmi rétegződését, és korösszetételét. Egy ilyen szervezet képes kapcsolatokat kiépíteni, és jó partnere az önkormányzatnak, valamint hasznos segítője a helyi rendőrségnek.


Rebrei Sportegyesület

Alapító tagok: id. Rebrei József, Pénzes Sándor
Alapítás éve: 2014


A Rebrei GYM 2014. július 14-én nyitotta meg kapuit Máriapócson a COOP ABC mellett. A több mint 200 négyzetméter alapterületű teremben tartott első edzésen egy tucatnál is többen vettek részt, a létszám pedig azóta folyamatosan növekszik. Az edzéseknek helyt adó épület teljes átalakításon és felújításon esett át, hogy a látogatók minden igényét kielégítse. A felújításban id. Rebrei József és Pénzes Sándornak alapító tagok, valamint Máriapócs Város Önkormányzata segédkezett.


Máriapócs Települési Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

Elnöke: Ruszinkó Jánosné
Alapítás éve: 2006


A magyarországi ruszinok őshonosak a Kárpát-medencében. Sorsuk szinte teljes egészében azonos a magyarságéval. A ruszin az egyetlen Kárpát-medencei nép, amely sosem fordult szembe a magyarsággal, hanem mind a Rákóczi, mind pedig a Kossuth neve által fémjelzett szabadságharcban együtt harcolt a közös gazdasági és nemzeti érdekekért.
A pócsi ruszinok gyökereit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy pócsi ruszinokról 1666-ból olvashatunk először, majd a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc leverése után, a fejedelem hű ruszinjai közül többen Pócson telepedtek le. Egy 1720-as vármegyei összeírás tiszta ruszin közösségként jellemzi a falut. Állandó népi, kulturális és társadalmi kapcsolat volt a ruszin területekkel 1920-ig, a határok lezárásáig.
Máriapócs Ruszin Kisebbségi Önkormányzata 2006. október 16-án alakult meg. Az alakuló ülésen a települési kisebbségi önkormányzat testülete a tagjai közül társadalmi megbízású elnököt, az elnök helyettesítésére, munkájának segítésére társadalmi megbízású elnökhelyettest választott. A 2014. október 12-ei választást követően a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Ruszinkó Jánosné, elnökhelyettese Andrejcsák Róbert, képviselője pedig Komiszár János lett.
A ruszin közösség ülésein, közmeghallgatásain bárki részt vehet, és az aktivitásával jelezheti, hogy tagja kíván lenni ennek a közösségnek. A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzattal Máriapócs gazdagodott egy új kisebbségi közösséggel, amely azóta hatékonyan részt vesz a város társadalmi életében, rendezvényein, véleményt formál a település fejlődését érintő kérdésekben. A ruszin hagyományok gazdag kultúrájának megmutatásával is igyekeznek új és üde színfolt lenni Máriapócs, és a térség kulturális életében.


Máriapócs Települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Elnöke: Mocsár László
Alapítás éve: 2002


A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2002-ben alakult meg öt fővel. Elnöke Mocsár László, elnökhelyettese Horváth Béla, képviselője pedig Kanálos Ferenc. A roma közösség összejövetelein, rendezvényein, ülésein, közmeghallgatásain bárki részt vehet.
A Roma Nemzetiségi Önkormányzattal egy új kisebbségi közösséggel gazdagodott a település, amely azóta hatékonyan részt vesz a város társadalmi életében, rendezvényein, véleményt formál a település fejlődését érintő kérdésekben. A megkötött együttműködési megállapodás alapján problémamentesen tudnak együtt dolgozni a helyi önkormányzattal, amely pénzügyi támogatással is segíti az általuk szervezett programokat. A többi helyi civil szervezettel együtt aktívan részt vesznek a városi rendezvényeken, ünnepségeken.


Vigyázzunk Egymásra Egyesület

Elnöke: Balázs Csabáné
Alapítás éve: 2008


Egy újraélesztő tanfolyam kapcsán fogalmazódott meg az ötlet, hogy Máriapócsnak szüksége lenne egy olyan csapatra akik „Vigyáznak” az ott élő emberek, illetve a segítségre szorulók egészségére. A V.E.E. első célkitűzései között szerepelt egy újraélesztő gép vásárlása, melyre megfeszített gyűjtőmunka eredményeként hamar összegyűlt a kellő összeg. A gép megvásárlása mellett nagy gondot fordítottak arra is, hogy az újraélesztést minél szélesebb körben megismertessék az emberekkel, s ennek keretében több újraélesztő tanfolyamot is szervezetek. A tanfolyamokba bevonták a város lakosságát, valamint húsz diákot a helyi általános iskolából, akik később szép eredményeket értek el egy újraélesztési versenyen. A tanfolyam sikerén felbátorodva egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos előadásokat, valamint parlagfű-gyűjtést is szerveztek. Rendszeresen szerveznek ruhagyűjtést a rászorulók részére. A fizikai mellett különös figyelmet szentelnek a lelki, mentális egészség megőrzésére is, melynek kapcsán kézimunka-kiállítást rendeztek a két helyi idősotthon lakóinak alkotásaiból. Az idősotthon lakói számára különböző programokat és ajándékosztást is szerveznek.
Adományokat gyűjtöttek többek között a 2010-es kolontári iszapkatasztrófa károsultjai számára, valamint 2011-ben 50 ezer forintnyi összegyűlt pénzadománnyal járultak hozzá a mentőkocsik felszereltségének javításához.
Az egyesület tagjai 2014 óta rendszeresen segédkeznek az úgynevezett szívpárnák készítésében, melyeket a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sebészeti Osztályára juttatnak el, hogy megkönnyítsék az emlődaganattal műtöttek gyógyulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről