A fogathajtás története

„Az ember mindenkori legnemesebb hódítása a ló” – mondta Comte de Buffon, francia természetbúvár, matematikus, kozmológus és író, s ez a magyarságra kifejezetten igaz. Hazánkban a lótenyésztés gyökerei egészen a honfoglalásig eredeztethetőek, s az edzett, ellenálló szervezetű, ám kisebb testű ősi magyar ló később a különféle idegen hatásoknak köszönhetően nemesedett. A történelem folyamán a háborúk mellett a lótenyésztés céljává az igásmunka, a mezőgazdasági munka könnyebbé tétele vált. Az 1900-as évektől kezdve azonban a lóállomány csökkenése világviszonylatban is kimutatható volt. „A magyar mezőgazdaság szerkezetében 1958-62 között döntő jelentőségű változás zajlott le. Az addig alapvetően kisparaszti gazdaságokra alapozott mezőgazdasági termelés nagyüzemivé vált, ami igen nagymértékű ló létszámcsökkenést eredményezett. Ezzel egyidejűleg megfogalmazódott a megmaradó lóállomány minimális igásló szükséglet mellett a lóállomány újszerű hasznosításának igénye. Az egyre inkább előtérbe kerülő lovassportok /lovas vadászat, díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, távlovaglás, lovas torna, lovaspóló/ lóverseny, lovasjátékok, lovas turizmus hatásaként a ló igénye fokozatosan növekedett.”

A lovassport, ezen belül is a fogathajtás ősidőkre tekint vissza. A korábbi századokban a lovak és az általuk vontatott szekér, valamint a hintó, a batár, a konflis, a fiáker, és a postakocsi mint fogatolt jármű számított a fő közlekedési eszköznek. Az emberek között pedig mindig is volt egyfajta vetélkedés, hogy kinek a legszebb a lova, a szekere, hintója, illetve kié a leggyorsabb fogat. „A fogatolás módját általában a szállítandó teher, a távolság és az útviszonyok, de olykor a díszelgés vagy egyszerűen csak a szokások határozták meg.” A gyakorlatban találkozni lehetett egyes, kettes, hármas, négyes, ötös, valamint hetes fogatolással is. Emellett pedig „a minden tekintetben összeillő lovak megválasztása és befogása is komoly szakértelmet kívánt”.
A fogathajtó sport hazánkban az 1960-as években jelent meg, az első Országos Bajnokságot 1968-ban tartották. A Nemzetközi Szövetség 1970-ben hivatalos sportággá minősítette a fogathajtást, s az első hivatalos Európai Bajnokságot pedig éppen Budapesten rendezték meg 1971-ben. A 20. század második felétől mind jobban előtérbe került a lovassport, egyre nagyobb népszerűségre, látogatottságra tett szert egy-egy verseny.
Máriapócson a „Rákóczi”Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke, Paszternák József karolta fel a lovassportot, a fogathajtást. A termelőszövetkezet Lovas Szakosztálya 1979-ben alakult meg. Már korábban is voltak lovai a tsz-nek, de csak a szakosztály létrejötte után foglalkoztak a lovassporttal. Az 1970-es években népszerű Nyírségi Ősz almakarneválján a tsz
fogatai rendszeresen felvonultak a nyíregyházi stadionban, így fogalmazódott meg a lovas szakosztály ötlete, az 1978-as Kecskeméti Fogathajtó Világbajnokságon való részvétel pedig erőteljesebb lökést adott a szervezőmunkának.

A Lovas Szakosztály vezetője László Barnabás volt. Versenyedző és fogathajtó Miklóssy András, segédhajtói Bojtár János, Mester László, szíjgyártó Petróczi Ferenc, kocsikészítő Juhász Mihály, patkolókovács Vincze József és Szahajda János, további tagok pedig Berecz Miklós, Horváth Géza, Komos Sándor, Sitku János, Tamás Ferenc, Tamás György voltak. A termelőszövetkezet versenyzői 1980-1990 között mind a Területi, mind pedig az Országos Fogathajtó Bajnokságokon szép eredményekkel szerepeltek. A szakosztály első sikerét 1980-ban Miklóssy András érte el, aki két éven át négyesfogatával első lett a területi hajtóbajnokságokon, a négyesfogatok országos pontgyűjtő versenyében 1983-ban pedig az előkelő kilencedik helyen végzett.

A Máriapócsi „Rákóczi” Mezőgazdasági Termelőszövetkezet Máriapócson szervezett fogathajtó bajnokságai nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a termelőszövetkezet tagjai, a máriapócsi, pócspetri és kislétai lakosok, a környező településeken élők közelebb kerüljenek a lovakhoz, a fogathajtáshoz, a lovassporthoz, emellett pedig színvonalas sporteseményeken vegyenek részt. A versenyek kezdete előtt felvonultak a kegytemplom előtt a versenyzők fogataikkal, majd a pályán gálaműsorral szórakoztatták a közönséget. „A távolabbról jövő szakvezetők, szakemberek, versenyzők, nézők mindig elismerően nyilatkoztak a szervezésről, jól érezték magukat Máriapócson a fogathajtó bajnokságon”. Váczi Ernő, a Magyar Fogathajtó Válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott a Máriapócson első alkalommal megrendezett 1985-ös Országos Fogathajtó Bajnokságról, hogy „ideális körülményeket teremtettek a szabolcs-szatmáriak, a máriapócsiak. Minden elismerésem az övék. Ígérem, máskor is eljövünk a Nyírségbe, ahol – mint azt a szép számú nézősereg bizonyította – szeretik ezt a sportágat”.
A termelőszövetkezet tagjai nagy sikereket értek el a fogathajtó versenyeken, melyek részletesebben az alábbi táblázatokon láthatók.
„A lótartásnak a korábbi időkben betöltött szerepe a közlekedésben, háborúban, teherszállításban, személyszállításban, mezőgazdasági munkában Máriapócs, Pócspetri, Kisléta esetében is jelentősen csökkent. A lovak száma újabb mélypontot ért el”. Különböző okok miatt 1990-ben megszűnt Máriapócson a lovassporttal való foglalkozás. A máriapócsi fogathajtás megalakulásának 25. évfordulójára 2004-ben elkészült egy összefoglaló írás Pénzes László és Paszternák József összeállításában, Kovács János szerkesztésében. A fogathajtás és a lótartás máriapócsi története /1979-2004/ című szöveggel mindazoknak kívántak köszönetet mondani, akik felvirágoztatták Máriapócson a lovassportot.
 

Források:
PÉNZES László – PASZTERNÁK József – KOVÁCS János (szerk.): A fogathajtás és a lótartás máriapócsi története /1979-2004/. Máriapócs, 2004.
KALENDA Zoltán (felelős szerk.): Programfüzet, Máriapócs (1985). A Magyar Népköztársaság 1985. évi fogathajtó bajnokságának III. fordulója. 1985. június 21-23.
KALENDA Zoltán (felelős szerk.): Programfüzet, Máriapócs (1986). Négyesfogathajtó Bajnokság Bajnoki Döntője. 1986. szeptember 26-28.

Fotók: Tamás Ferenc

Iratkozzon fel hírlevelünkre újdonságainkért

Kapjon értesítést kiemelt ajánlatainkról és eseményeinkről